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Frequently Asked Questions 
January 29, 2016 
 

SEBI (Listing Obligations and Disclosure Requirements) Regulations, 2015  
 

Disclaimer: Based on queries/ comments received from market participants, these FAQs have 
been prepared to provide guidance on the provisions of SEBI (Listing Obligations and Disclosure 
Requirements) Regulations, 2015 ("the Regulations", "Listing Regulations", "LR") and circulars 
issued there under. For full particulars of laws governing continuous disclosure requirements, 
please refer to the Acts/Regulations/Guidelines/Circulars etc. appearing under the Legal 
Framework Section of SEBI website i.e., www.sebi.gov.in and the websites of respective 
recognized stock exchanges.  
 
 

A. Definitions 
 

Q1. Regulation 2(1)(b) of LR defines an ‘associate company’ to mean any entity which is an 
associate under the Companies Act, 2013 or under the applicable accounting 
standards. Whether both conditions have to be met or either of the two? 

 
Answer: The definition of associate company should be viewed under the Companies 
Act, 2013 as well as Accounting Standards. If the condition is met under either of the 
two, then such entity should be classified as an associate company. 

 
Q2. Regulation 2(1)(zb) of LR defines the term ‘Related party’ to mean related party under 

the Companies Act, 2013 or under the applicable Accounting Standards. Whether both 
conditions have to be met or either of the two? 

 
Answer: The definition of related party should be viewed under the Companies Act, 
2013 as well as Accounting Standards. If the condition is met under either of the two, 
then such party should be classified as a related party. 

 

B. Common Obligations of Listed Entities 
 

Q3. Regulation 9 requires a listed entity to frame a policy for preservation of documents 
approved by its board of directors, classifying them into the documents that can be 
preserved permanently or can be preserved for a period of not less than eight years 
after completion of the relevant transactions. What types of documents are covered 
under this regulation? 
 
Answer: The documents preserved in terms of Regulation 9 includes documents 
required to be preserved by a listed entity in terms of securities laws defined under 
Regulation 2(1)(zf) and other laws and statutes applicable to such listed entity.  
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C. Corporate Governance 
 

Q4. Regulation 17(8) of LR requires a compliance certificate to the Board of directors by 
Chief Executive Officer (CEO) and Chief Financial Officer (CFO). Whether the Managing 
Director or Whole Time Director may certify the compliance certificate, when the 
company has not designated a CEO?  

 
Answer: Such certificates may be signed by the officials who hold powers, duties and 
responsibilities of a CEO/ CFO irrespective of their designations. 
 
 

Q5. Regulation 23 (4) provides that all material related party transactions shall require 
approval of the shareholders through resolution and the related parties shall abstain 
from voting on such resolutions whether the entity is a related party to the particular 
transaction or not. In this regard, whether only those related parties who are related 
to the concerned transaction/ contract should abstain from voting or whether related 
parties should altogether abstain from voting? 
 
Answer: The requirement under Regulation 23(4), is applicable for listed entities subject 
to the provisions of Regulation 15. Hence, for applicable entities, the regulations clearly 
provide that all material related party transactions shall require approval of the 
shareholders through resolution and the related parties shall abstain from voting on 
such resolutions whether the entity is a related party for the particular transaction or 
not. 

 

Q6. Regulation 23(8) requires all existing material related party contracts or arrangements 
entered into prior to the date of notification of these regulations and which may 
continue beyond such date shall be placed for approval of the shareholders in the first 
General Meeting subsequent to notification of these regulations. Whether the listed 
entity requires to take a fresh shareholders approval in case it has already taken an 
approval prior to implementation of these regulations? 
 
Answer: The listed entity need not take fresh approval of shareholders in case the entity 
has already fulfilled the requirement of the regulations.   

 

Q7. Regulation 24(1) prescribes having at least one independent director of the listed 
entity as a director on the board of directors of 'unlisted material subsidiary, 
incorporated in India'. Sub-regulations (2), (3) and (4) to the same regulation refer to 
'unlisted subsidiary'. Whether such sub-regulations (2), (3) and (4) are applicable to all 
unlisted subsidiaries or only material unlisted subsidiaries incorporated in India? 
 
Answer: Listed entities may be guided by the provisions of Regulation 24. Wherever 
'unlisted material subsidiary' and 'unlisted subsidiary' have been distinctly mentioned in 
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a particular sub-regulation, such sub-regulation shall be applicable to material unlisted 
subsidiaries or all unlisted subsidiaries as the case may be.  

 

Q8. Regulation 24 (4) requires that the management of the unlisted subsidiary shall 
periodically bring to the notice of the board of directors of the listed entity, a 
statement of all significant transactions and arrangements entered into by the 
unlisted subsidiary. Whether the requirement is applicable only to the material 
unlisted subsidiary? 
 
Answer: The requirement is applicable to all unlisted subsidiaries.  

 

Q9. Regulation 26(1) stipulates that a director shall not be a member in more than ten 
committees or act as chairperson of more than five committees across all listed 
entities. Clause (a) to the aforesaid sub-regulation requires membership on 
committees that a director serves in all public limited companies, whether listed or 
not, to be included for determining the count of committee membership/ 
chairmanship for sub-regulation (1) and excludes membership on committees of 
private limited companies, foreign companies and companies under Section 8 of the 
Companies Act, 2013. Whether a director can be committee member for ten listed 
entities only or the same includes unlisted public companies as well? 
 
Answer: A director of a listed entity can be member in maximum ten committees and 
chairperson of more than five committees of listed entities and unlisted public limited 
companies put together.  

 

D. Disclosure of Events or Information 
 

Q10. Regulation 30(8) of LR requires posting of disclosures on the listed entity’s website for 
a minimum period of five years. Whether the said provision is prospective from 
December 1, 2015 and pertains to disclosures relating to events happening thereafter? 

 
Answer: The disclosures made under Regulation 30(8) shall be made w.e.f. December 
01, 2015, i.e., the listed entity shall disclose on its website all such events or information 
which has been disclosed to stock exchange(s) under this regulation on or after the said 
date, and such disclosures shall be hosted on the website of the listed entity for a 
minimum period of five years from the date of disclosure to the stock exchange. 

 
Q11. Regulation 30(9) of LR requires disclosure of all events and information with respect to 

subsidiaries which are material. If both parent and subsidiary are listed entities, would 
it be sufficient compliance if the listed subsidiary has made a disclosure or whether 
same disclosure be made by the parent listed entity also? 

 
Answer: Both the parent and material subsidiary in their own right as Listed Entities 
have to make disclosure separately as applicable under Listing Regulations.  
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Q12. Regulation 16 (1)(c) defines material subsidiary as - “material subsidiary” shall mean a 

subsidiary, whose income or net worth exceeds twenty percent of the consolidated 
income or net worth respectively, of the listed entity and its subsidiaries in the 
immediately preceding accounting year.” The Explanation to Regulation 16 (1)(c) 
states that the listed entity shall formulate a policy for determining material 
subsidiary. Can the listed entity adopt a different criteria for determining material 
subsidiary for the purpose of Regulation 30 (9)? 

 
Answer: The definition of 'material subsidiary' under regulation 16(1)(c) defines a 
subsidiary that is material to the listed entity. Further, the explanation to the aforesaid 
provision allows the listed entity to formulate a policy for the same, i.e., a listed entity 
can develop criteria that is stricter than what has been provided in the Regulations.  
 
Regulation 30(9) requires the listed entity to disclose all events or information with 
respect to subsidiaries which are material for the listed entity. The said sub-regulation 
places stress on materiality of the events or information. Therefore, disclosure would be 
required in cases where the event or information originating from a subsidiary is 
material to the listed entity, irrespective of whether such a subsidiary is material or not 
as per the definition provided at regulation 16(1)(c).  
 

Q13. Schedule III Part A, Para A, item 1(ii)(a) requires disclosures on acquisition or 
agreements to acquire shares or voting rights in a company, whether directly or 
indirectly, such that the listed entity holds shares or voting rights aggregating to five 
per cent or more of the shares or voting rights in the said company. Whether the 
disclosure is with respect to acquisition of shares or voting rights when the target 
company is a listed entity only or whether it is applicable to unlisted entities also? 

 
Answer: The Schedule refers to the listed entity’s acquisition of shares or voting rights in 
the company. Such target company can be listed or unlisted.  
 

Q14. Schedule III Para A of Part A, item 4 (d) on deemed material events mentions that a 
listed entity shall disclose within 30 minutes of the closure of the meeting the decision 
with respect to fund raising proposed to be undertaken. What all methods of fund 
raising are covered under the same? 
 
Answer: The listed entity may be guided by Regulation 29(1) (d) which stipulates the 
types of fund raising an entity is required to intimate to Stock Exchange. 
 

E. Other Clarifications 
  

Q15. Under Regulation 33(3), for submission of financial results for the last quarter, 
whether Unaudited Results can be submitted to the Exchanges?  
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Answer: Regulation (33)(3)(d) clearly states that the listed entity shall file audited 
annual results in 60 days from the end of the last quarter. Therefore, the financial 
statements for the last quarter shall necessarily be audited. The said provision was also 
there in the erstwhile Listing Agreement. 
 

Q16. Regulation 33 (3)(d) requires a company to submit audited standalone financial results 
for the financial year, within sixty days from the end of the financial year along with 
the audit report and either Form A (for audit report with unmodified opinion) or Form 
B (for audit report with modified opinion). However for listed entities having 
subsidiaries whether two sets of Form A or Form B have to be prepared for standalone 
and consolidated results? 
 
Answer: A company having subsidiaries will prepare two sets of Form A and/or Form B, 
one for standalone results and another for consolidated results based on the respective 
audit report. 
 

Q17. Regulation 34 (2) (f) requires Annual Report to contain Business Responsibility Report 
(BRR). Since when this requirement will be applicable? 
 
Answer: Presently Regulation 34 requires top hundred listed entities based on market 
capitalization(calculated as on March 31 of every financial year) to compulsorily and 
other than top hundred listed entities to voluntarily include BRR in their Annual Report. 
Subsequent to amendment in SEBI (Listing Obligations and Disclosure Requirements) 
Regulation 2015 notified on December 22, 2015, the requirement of mandatory 
reporting of BRR in Annual Report has been raised from hundred to five hundred listed 
entities which will be effective from April 1, 2016 and hence it will form a part of the 
Annual Report for the financial year 2016-17.    
 

Q18. Regulation 35 requires the listed entity to submit to the stock exchange(s) an Annual 
Information Memorandum in the manner specified by the Board from time to time. 
Since the Regulations do not currently specify the applicable date and the manner, is 
the said provision currently applicable? 

 
Answer: As mentioned, in the regulation, the said requirement will become applicable 
as and when Annual Information Memorandum is specified by SEBI.  
 

Q19. Regulation 40(3) requires that the listed entity shall register transfers of its securities 
in the name of the transferee(s) and issue certificates or receipts or advices, as 
applicable, of transfers; or issue any valid objection or intimation to the transferee or 
transferor, as the case may be, within a period of fifteen days from the date of such 
receipt of request for transfer. It provides that the listed entity shall ensure that 
transmission requests are processed for securities held in dematerialized mode and 
physical mode within seven days and twenty one days respectively, after receipt of 
the specified documents and that proper verifiable dated records of all 
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correspondence with the investor shall be maintained by the listed entity. In this 
regard, how would a company ensure compliance in an era where companies have no 
role to play in processing of transmission of securities held in dematerialized mode? 

 
Answer: The provision in Regulation 40(3) may be read in context with Regulation 7(1) 
which states that the listed entity shall appoint a share transfer agent or manage the 
share transfer facility in-house. In cases where the listed entity is managing the share 
transfer in-house, such compliance may be ensured. In this regard, the share transfer 
agent is an agent of the listed entity and it is imperative that the listed entity as a 
principal shall supervise the activities of its agent. Further, Regulation 8 provides that 
the listed entity, wherever applicable, shall co-operate with and submit correct and 
adequate information to the intermediaries registered with the Board including registrar 
to an issue and share transfer agents.  
 

Q20. Regulation 40 (8) requires the listed entity that has not effected transfer of securities 
within fifteen days or where the listed entity has failed to communicate to the 
transferee(s) any valid objection to the transfer, within the stipulated time period of 
fifteen days to compensate the aggrieved party for the opportunity losses caused 
during the period of the delay. Sub regulation (9) of the aforesaid regulation states 
that the listed entity shall ensure that the share transfer agent and/or the in-house 
share transfer facility, as the case may be, produces a certificate from a practicing 
company secretary within one month of the end of each half of the financial year, 
certifying that all certificates have been issued within thirty days of the date of 
lodgment for transfer, sub-division, consolidation, renewal, exchange or endorsement 
of calls/allotment monies. The matter needs to be clarified.    
 
Answer: It is clarified that the listed entity may seek such reports from share transfer 
agents as they may require, so as to ensure compliance with the time period of 15 days 
for transfer of securities as stipulated in sub-regulation (8). 
 

Q21. As per Regulation 46(2)(n), the listed entity is required to disseminate on its website 
details of agreements entered into with the media companies and/or their associates, 
etc. In this regard, should the listed entity disclose all agreements entered into with 
media companies/ their associates including ordinary agreements or disclose only 
such agreements that are not in the normal course of business as required under item 
5 of paragraph A of part A of Schedule III of LR? 
 
Answer: It is clarified that only such agreements that are not in the normal course of 
business shall be disclosed. Listed entities may refer to SEBI Press Release No. 200/2010 
dated August 27, 2010 and Press Council of India Press Release No. PR/3/10-11-PCI 
dated August 02, 2010 wherein concerns related to 'private treaties' and their 
disclosures have been discussed in detail. 

 

http://www.sebi.gov.in/sebiweb/home/document_detail.jsp?link=http://www.sebi.gov.in/cms/sebi_data/docfiles/1511_t.html
http://www.sebi.gov.in/sebiweb/home/document_detail.jsp?link=http://www.sebi.gov.in/cms/sebi_data/docfiles/1511_t.html
http://www.sebi.gov.in/cms/sebi_data/commondocs/presscouncil_p.pdf
http://www.sebi.gov.in/cms/sebi_data/commondocs/presscouncil_p.pdf
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Q22. Regulation 46 (3) requires listed entity to update any change in the content of its 
website within two working days from the date of such change in content. Whether 
change in the content of website means any change on the website? 
 
Answer: Regulation 46(2) prescribes the list of information to be disseminated by a 
listed entity on its website. Regulation 46 (3) refers to the update of any change in the 
content which is provided as per the requirements of Regulation 46 (2).  

 
F. Miscellaneous 
 
Q23. The regulations do not define 'working days'. Whether the same can be clarified? 

 
Answer: 'Working days' means working days of the stock exchange where the securities 
of the entity are listed.  
 

 

****************************** 


