
 

 Confidential 

 

Ref: NSE/CML/2021/23                                          June 28, 2021 

 

The Company Secretary  

All Listed Companies 

 

Dear Sir/ Madam 

 

Subject: FAQ’s - LODR amendments dated May 05, 2021  

 

 

The Securities and Exchange Board of India vide notification dated May 05, 2021 have amended 

LODR Regulations, 2015. 

 

There have been few queries received from listed companies with respect to the above-mentioned 

amendment. To address these queries, FAQs as per Annexure I are being issued. 

 

Companies are requested to comply with the requirement of listing regulations and other applicable 

regulations as amended from time to time. The FAQ’s can be referred only for the assistance.  

 

 

 

Yours faithfully, 

For National Stock Exchange of India Limited 

 

 

Lokesh Bhandari 

Chief Manager 
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Annexure I 

 

General Queries: 

 

Q1. As per regulation 3(2), the provisions of these regulations become applicable to listed 

entities on the basis of market capitalization criteria. The market capitalization as on what 

cutoff date shall be considered to determine the applicability? 

Reply: Cutoff date for considering Market capitalization for Reg 3(2) will be March 31, 2021. 

 

 

Q2. How much time is available with the company to achieve compliance with the following 

amended regulations: 

Regulation  Amendment 

21(2) Substituted with the following, namely,  

“The Risk Management Committee shall have minimum three 

members with majority of them being members of the board of 

directors, including at least one independent director and in case 

of a listed entity having outstanding SR equity shares, at least two 

thirds of the Risk Management Committee shall comprise 

independent directors.” 

 

21(3A) the word ―once shall be substituted with the word ―twice 

21(5) The number “500” shall be substituted with the number “1000”.  

In Schedule III, Part 

D 

To formulate a detailed risk management policy 

 

Reply: Time shall be available as follows: 

Regulation Time available 

21(2), 21(5) and 

Schedule III, Part D 

(formulate a detailed 

risk management 

policy) 

The companies to which the provisions pertaining to risk management 

committee are already applicable ie. top 500 companies shall comply 

with the amended provisions of regulation 21(2) within a period of 3 

months from the date of notification of the amendment or next board 

meeting whichever is later. 

The companies falling in the bracket of top 501 to 1000 to whom the 

provisions pertaining to risk management committee are made 

applicable as per the amended regulation 21(5), shall comply within a 

period of 6 months from the date of notification of the amendment or 

next board meeting whichever is later. 

21(3A) The amended provision shall be made applicable to the companies 

having financial year end after September 30, 2021. 

 

The new provision shall not apply to the companies with financial year 

ended June 30, 2021. 
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For Example, any Company which has financial year on or before Sep 

30, 2021 – are required to have 1 RMC meeting 

 

For those company whose financial year after Sep 30, 2021 i.e. Dec 

31, 2021 or Mar 31, 2022 they are required to conduct 2 RMC meeting 

as per proposed amendment. 

 

 

Q3. Whether Corporate Governance provisions will be applicable to public sector bank? 

Reply: Yes, Corporate Governance provisions will be applicable to public sector bank from 

September 1, 2021. 

 

 

Q4. Considering the amendment in regulation 31A, whether the provision of erstwhile 

regulation 31A or amended regulation 31A, shall apply in case the process of reclassification 

is already initiated before the amendment? 

Reply: In case notice to the shareholders is sent before the amendment in LODR i.e. before May 

05, 2021 then old regulation 31A would be applicable. 

 

 

Q5. Reclassification application shall be submitted to the exchange within how many days of 

the board meeting, in case of application is under proviso to sub-regulation 3(a)(iii) of 

regulation 31A? 

Reply: The application shall be submitted within 30 days of the board meeting. 

 

 

Q6: The sub-regulation (6) of Reg 30, the second proviso read with Schedule III states that 

“Provided that in case of board meetings being held for more than one day, the financial 

results shall be disclosed within thirty minutes of end of the meeting for the day on which it 

has been considered”. In case a Board Meeting continues beyond a day without any 

interruption when shall the trigger of thirty Minutes start? 

Reply: Outcome of the Board Meeting shall be filed within thirty minutes from the end of the 

Board Meeting and not from the end of the day if in case the Board Meeting continues to the next 

day. 

(For e.g.: BM Start date is May 01, 2021, 09:00 p.m. BM end date and time is May 02, 2021, 04;00 

a.m. The maximum time for submission for results shall be upto May 02, 2021, 04:30 a.m. 

 

Another example, BM continue for 2 day i.e. Start date is May 01, 2021, 09:00 a.m. and break on 

day 1 at i.e. May 01, 2021 at 6.00 pm and on day 2 start at May 02, 2021 at 9.00 am end date May 

02, 2021, 04;00 p.m.,  

 

Here the item which are discussed on day 1 & day 2 should be given after the board meeting i.e. 

if day 1 then 6.30 pm and if day 2 then 4.30 pm.) 

 

 

     *************** 


