
 

 

Confidential 

 

Ref No: NSE/CML/2021/09       April 01, 2021  

 

The Company Secretary  

All Listed Companies 

 

Subject: Guidance note on Securities and Exchange Board of India (Listing Obligations and 

Disclosure Requirements) Regulation 23(9) regarding disclosure of related party 

transactions 

Dear Sir/Madam,  

This is reference to Securities and Exchange Board of India (Listing Obligations and Disclosure 

Requirements) Regulations 23(9) on disclosure of related party transactions.  

Please find guidance note in Annexure 1 below for disclosure of related party transactions. 

Companies are requested to comply with the requirement of listing regulations and other applicable 

regulations as amended from time to time. The guidance note can be referred only for the 

assistance.  

In case of any further queries, kindly contact 18002660058. 

 

Yours faithfully,  

For National Stock Exchange of India Limited  

 

 

Harmeet Singh 

Manager 
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Annexure 1 

Guidance Note on disclosure of Related Party Transactions 

Question 1: When to submit disclosure of related party transaction? 

Answer: As per regulation 23(9), the listed entity shall submit within 30 days from the date of 

publication of financial results on half yearly basis. 

Question 2: Whether to publish all related party transaction or submit material disclosure 

of related party transaction? 

Answer: As per regulation 23(9), all disclosures of related party transactions on a consolidated basis. 

Question 3: Whether to publish all related party transaction on standalone or consolidated 

basis? 

Answer: As per regulation 23(9), all disclosures of related party transactions on a consolidated basis 

(both standalone and consolidated basis) should be submitted within 30 days from the date of 

publication of its standalone and consolidated financial results for the half year. Accordingly, the 

submission requirement would be applicable half yearly for each half year of the financial year.  

Question 4: Incase no related party transaction are there, whether Company is required to 

submit? 

Answer: Yes, as per regulation 23(9) listed companies is required to submit ‘NIL’ report on related 

party transaction within 30 days from the date of publication of its standalone and consolidated 

financial results for the half year, in case no related party transaction during the reporting period. 

Question 5: Where to submitted related party transaction on NEAPS? 

Answer: NEAPS > COMPLIANCE > Announcements > Announcements/ CA  

(Select the Subject as “Related Party Transaction”) 

Question 6: In case there are no related party transaction except managerial salary, would 

related party disclosure required then too? 

Answer: Yes, whether there is one or nil transaction, disclosure is still required to be submitted 

by the listed entity. 
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