
 
 

Authorized Person 

FREQUENTY ASKED QUESTIONS (FAQs) 
 
 

Q1. Who is an Authorised Person? 

 

A1. Any person who is appointed as such by a trading member and who provides access to 

trading platform of a stock exchange as an agent of the stock broker is an Authorised person. 

 

Q2. Who can be appointed as an Authorised Person? 

 

A2. The following persons meeting the requisite eligibility criteria as prescribed by SEBI / 

Stock Exchange shall be appointed as an Authorised Person: 

 An individual who is a resident of India 

 A Partnership Firm registered under Indian Partnership Act, 1932 

 A Limited Liability Partnership (LLP) registered under the Indian Limited Liability 

Partnership Act, 2008 

 A Body Corporate registered under the Indian Companies Act, 1956. 

 

Q3. Can an HUF be appointed as an Authorised Person? 

 

A3. No, an HUF cannot be appointed as an Authorised Person.  

 

Q4. Can a partner or director of a registered Authorised Person be appointed as an 

Authorised Person? 

 

A4. No, a partner or director of a registered authorised person cannot be appointed as an 

authorised person in any capacity on the same stock exchange. 

 

Q5. Is NCFM \ NISM certification and third party reference letters mandatory for 

Appointment of Authorised Person? 

 

A5. No, NCFM\NISM certification and third party reference letters are not required for 

Appointment of Authorised Person. 

 

Q6. In case stock broker is willing to submit the application for appointment of 

Authorised Person in two or more segments of the Exchange simultaneously, whether a 

single application can be submitted for all segments? Similarly whether a single 

agreement between the stock broker and Authorised Person will suffice in such cases? 

 

A6. Yes, a single application specifying the segments can be submitted in case stock broker is 

seeking approval of the stock exchange for appointment of Authorised Person in two or more 

segments together. Further, a single agreement between the stock broker and the Authorised 

Person will suffice in such cases mentioning names of all the segments applied for 

registration of Authorised person. However, it is necessary to keep the agreement separate for 

each stock exchange.  



 
 

Authorized Person 

FREQUENTY ASKED QUESTIONS (FAQs) 
 
 

 Q7. Can a registered Authorised Person share brokerage with the stock broker? 

 

A7. Yes, Authorised Person can receive remuneration ‐ fees, charges, commission, salary, 

etc. for his services only from the stock broker and shall not charge any amount from the 

clients. 

 

Q8. Is it necessary to submit ROF certificate for registration of Partnership firm as 

Authorised person? 

 

A8. Yes, Registration of Firm (ROF) Certificate also needs to be submitted along with the 

Partnership deed for registering the partnership firm as Authorised Person. 

 

Q9. Whether tripartite agreement needs to be entered in case of an Authorised Person? 

 

A9. No, in case of an Authorised Person, as stipulated by SEBI, an agreement has to be 

entered between stock broker and the Authorised Person in the format prescribed by the 

Exchange vide circular no. 705 (download ref. no. 13601) dated December 3, 2009. There is 

no requirement of a tripartite agreement in case of Authorised Person. 

 

Q10. In case stock broker wishes to enter into a tri‐partite agreement in addition to the 

agreement between stock broker and authorised person, can they do so? 

 

A10. Yes, a stock broker may enter into any additional agreement with Authorised Person 

provided the clauses of such agreements are not in contravention of SEBI/Stock Exchange 

stipulations. However, whilst applying for appointment of Authorised Person, the uploaded 

agreement should be strictly as per the format prescribed by the Exchange. 

 

Q11. Whether an in‐person verification of clients can be carried out by Authorised 

Persons? 

 

A11. No, as per SEBI stipulations, in-person verification of clients can only be carried out by 

employees of the stock broker, hence an Authorised Person who is not an employee of the 

stock broker cannot carry out in-person verification and same rule is even applicable to a sub‐
broker. 

 

Q12. Can an Authorised Person become a sub‐broker and can a sub‐broker apply for 

Authorised Person on Capital Market segment at the same time? 

 

A12. No, a choice has to be made between becoming an Authorised Person or sub‐broker as 

having both concurrently for the same segment is not permitted. 

 



 
 

Authorized Person 

FREQUENTY ASKED QUESTIONS (FAQs) 
 
 

Q13. Can an Authorised Person be affiliated with more than one Trading member 

(TM)?   

 

A13. No, an Authorized person has to be affiliated with only one Trading Member for all / 

specific segments. A person shall not be appointed as authorized person by more than one 

stock broker on the same stock exchange. However, the AP can be affiliated with another 

Trading Member only if the existing affiliated TM is not registered for trading in all/specific 

segments. 

 

For eg; An applicant wants to apply for CM, FAO and CD segment with TM ‘ABC Ltd’. 

However, ABC Ltd is registered on the Exchange only in CM and FAO segment. 

1. Apply only for CM & FAO segments with ABC Ltd and  

2. For CD segment, the applicant can be affiliated with a TM who is exclusively 

registered only in CD segment.  

 

Or 

 

1. The applicant has a choice to be affiliated with a TM who is registered on all 3 

segments 

   

Q14. Whether change in affiliation of Authorised Person from one stock broker to 

another stock broker of the exchange permissible? 

 

A14. No, Authorised person can apply for Cancellation with the current trading member and 

can apply for registration with new trading member at the same time so that business 

continuity is not affected. 

 

 

Q15. Whether Authorised Person will have similar obligations and liabilities, which 

Sub‐broker has? 

 

A15. Yes, the obligations and liabilities of an Authorised Person are similar to that of a Sub‐
broker. The Authorised Person shall only be approved by the stock exchange and there is no 

requirement to seek registration from SEBI. Further in all representations to investors at 

large, name of the affiliated stock broker along with its registration number should be clearly 

displayed. 

 

 

 

 

 

 



 
 

Authorized Person 

FREQUENTY ASKED QUESTIONS (FAQs) 
 
 

Q16. In case a person is a SEBI registered sub‐broker on Capital Market Segment and 

is also an Authorised Person of Futures & Options and Currency Derivative Segments 

of the Exchange, whether two notice boards have to be displayed at the office of such 

person, i.e., one as a sub‐broker office and another one as a branch office of the stock 

broker? 

 

A16. No, a single notice board can be displayed mentioning the details of stock broker, sub‐
broker and Authorised Person. 

 

Q17. Whether Arbitration mechanism of the Exchange will be available for resolving 

the disputes between the stock broker and Authorized Person? 

 

A17. Yes, arbitration mechanism of the stock exchange will be available for resolving the 

client disputes against the Authorised Person and the stock broker wherein the Authorised 

Person can be made a party to it. The stock exchange arbitration mechanism will be available 

in case of any dispute between the stock broker and the Authorised Person. 

 

 

Q18. In case of an individual seeking appointment of Authorised Person and who would 

be operating from the office of stock broker (with or without terminal), whether such 

applicant Authorised Person can mention the stock broker’s office address as his office 

address in the application form. 

 

A18. Yes, if the Authorised Person would be operating from the office of stock broker, the 

address of the stock broker can be mentioned in the application form seeking appointment of 

Authorised Person & also necessary undertaking/NOC from the stock broker should be 

provided along with the address proof of stock broker. 

 

 

Q19. Can the Trading Member apply for cancellation of an Authorised person who is 

not traceable? 

 

A19. Yes, the trading member can apply for cancellation on ENIT only after completion of 

one month from the date of serving the termination notice to the Authorised Person. The copy 

of termination notice mentioning all the details of AP along with POD (Proof of Delivery 

mentioning the name of AP/TM and date) should be uploaded with the application. 

 

Q20. It is necessary to submit a copy of Public notification in case of Cancellation of 

Authorised Person? 

 

A20. No, however, a copy of Public Notification is required to be submitted only if any 

disciplinary action has been initiated against the Authorised Person. 


